![](/media/lib/215/n-fraktale-a7774bb6b6d16b5cfdcac60988b66c97.jpg)
Fraktale wskazują na nowe sposoby walki z nowotworami
11 marca 2015, 11:45W pewnym momencie przekształcania się komórek przednowotworowych w nowotworowe na powierzchni pojawiają się unikatowe układy fraktali. Naukowcy uważają, że można to wykorzystać do zapobiegania chorobie.
![](/media/lib/115/n-pozar-bc6c13c29e34399311f2c959a7bce392.jpg)
Wyjątkowo dużo pożarów w Kalifornii
3 sierpnia 2015, 10:36Zmiany klimatu dają znać o sobie m.in. w Kalifornii, która doświadcza poważnych susz i olbrzymiej liczby pożarów. Sytuacja jest tak poważna, że gubernator Jerry Brown ogłosił stan wyjątkowy
![](/media/lib/161/n-wikingowie-cbdb2652943154c62b0d968521cb420c.jpg)
W Torksey obozowały tysiące wikingów szykujących inwazję na Anglię
19 maja 2017, 08:29W Torksey, na brzegach rzeki Trent w Linconshire odkryto wielki obóz wikingów. Zamieszkany był przez tysiące ludzi, którzy w IX wieku przygotowywali się do podboju Wysp Brytyjskich. Obóz służył w miesiącach zimowych jako pozycja obronna i punkt do rozpoczęcia działań ofensywnych z nadejściem cieplejszych miesięcy
![](/media/lib/337/n-skala-9d0e0ee239f3050ff5b360a99070f861.jpg)
Niezwykła podróż skały – z Ziemi na Księżyc i z powrotem
30 stycznia 2019, 05:59Gdy astronauci z misji Apollo 14 zebrali w 1971 roku skały księżycowe i przywieźli je na Ziemię, nie widzieli, że prawdopodobnie zabrali ze Srebrnego Globu fragment, który w przeszłości z Ziemi trafił na Księżyc.
![](/media/lib/352/n-kawa-e63818018b7b97c932f44cbd275b819a.jpg)
Kawa smakuje lepiej gdy... filiżanka jest gładka
29 grudnia 2019, 05:45Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa lepiej smakuje, gdy naczynie, z której ją pijemy, jest bardziej gładkie. Wówczas postrzegamy napój jako słodszy. Gdy zaś pijemy kawę z chropowatego naczynia, w ustach pozostaje gorzkawy posmak.
![](/media/lib/435/n-krzewinki-f323b36497e33e57181b7646882e4e57.jpg)
Krzewinki tundrowe nie krzyczą o zmianach klimatu. Cierpliwie je rejestrują.
21 grudnia 2020, 04:41Międzynarodowy zespół naukowców z ośmiu krajów, pod kierownictwem dr Agaty Buchwał z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, zbadał związek przyrostu słojów krzewinek arktycznych ze zmianami zasięgu lodu morskiego, temperatury powietrza i opadów w Arktyce
![](/media/lib/485/n-lustrowtorne-3c88f1dca67d20d2e51e596c3c5b0904.jpg)
Kolejny etap za nami. Teleskop Webba rozłożył zwierciadło wtórne
5 stycznia 2022, 17:00Teleskop Webba, znajdujący się niemal milion kilometrów od Ziemi, rozłożył zwierciadło wtórne. Operacja trwała bardzo krótko, szczególnie w porównaniu z wielodniowym, zakończonym sukcesem, rozwijaniem osłony termicznej czy przewidzianym równie długotrwałym rozkładaniem lustra głównego.
![](/media/lib/569/n-wodalod-7d2a172f2f7d7be816f55737155a6c58.jpg)
Woda zaskoczyła fizyków. Lód topi się znacznie poniżej temperatury topnienia
5 stycznia 2024, 13:40Fizyka potrafi zaskakiwać. A szczególnie zaskoczyć może tak powszechnie występujący i – wydawałoby się – prosty oraz dobrze poznany płyn, jak woda. W temperaturze pokojowej kostka lodu topi się na naszych oczach. Jednak okazuje się, że lód topnieje również znacznie poniżej temperatury zamarzania. Naukowcy z Argonne National Laboratory odkryli właśnie topnienie powierzchniowe lodu w temperaturach, w których nie spodziewano się, że takie zjawisko zachodzi.
![Cell© IBM](/media/lib/22/1202469823_741441-ba02fe84ff5c82dde97d0e027bd659f3.jpeg)
IBM zapowiada nowego Cella
8 lutego 2008, 11:19IBM zapowiedział, że kolejna wersja procesora Cell zostanie wyprodukowana w technologii 45 nanometrów, a sam układ będzie taktowany nawet 6-gigahercowym zegarem. Jednocześnie nowy procesor będzie wymagał do pracy mniej energii niż jego obecna wersja.
Wodór w ptasich piórach
24 czerwca 2009, 10:28Naukowcy z University of Delaware odkryli nową metodę przechowywania wodoru. Używają do tego celu... zwęglonych włókien z ptasich piór. Okazuje się, że dzięki nim można w bezpieczny i tani sposób przechowywać duże ilości wspomnianego gazu.